Armoede aanpakken

Armoede onder de bewoners van Capelle aan den IJssel is een probleem dat zeker aangepakt moet worden. Robin, Isabeau, Floor en Jelle bezochten namens De Jonge Krijger de Armoedeconferentie die dit jaar plaatsvond in de Ontmoetingskerk.

Uit de lezingen en de workshops die gegeven werden viel ons één ding op, namelijk dat er voornamelijk gefocust wordt op ouderen. De Jonge Krijger is van mening dat dit juist op jonge leeftijd aangepakt moet worden.

Door armoede in een vroeg stadium al preventief aan te pakken, zal dit een domino-effect hebben op armoede in een later levensstadium. Jongeren leren over de mogelijkheden die zij nu hebben om armoede aan te pakken, die zij vervolgen in de toekomst weer kunnen toepassen. Veel mensen zijn zich bijvoorbeeld niet bewust van de voorzieningen waar zij recht op hebben, iets waar zeker wat aan gedaan kan worden.

Daarnaast kunnen jongeren hun gezin en familie activeren en ondersteunen in het aanpakken van armoede. Wanneer ouders merken dat hun kind dit goed voor elkaar heeft, zullen zij eerder geneigd zijn zelf ook actie te gaan ondernemen. Hierbij kunnen de jongeren hun ouders vervolgens te hulp staan, door met deze kennis en ervaring mee te denken en hun te begeleiden.

Het idee is dus om jongeren te bereiken op een laagdrempelige manier, die toegankelijk is op hun belevingswereld. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een vlog. De gemeente Capelle aan den IJssel toonde direct al interesse in dit initiatief en ziet mogelijkheden in samenwerking. To be continued!