Babe, you got this!

“Wat zijn de highlights van het traject voor jou?”, vraag ik. Zoals vaak tijdens onze gesprekken gaat haar blik naar binnen om vervolgens met veel beweeglijkheid de woorden er weer uit te laten komen. Ze straalt, beweegt, spreekt snel, enthousiast en kiest haar woorden secuur.

“Het grootste verschil tussen nu en vorig jaar is dat ik nu een doel voor ogen heb. Ik vond het tussenjaar toen erg eng omdat ik echt geen flauw idee had wat ik moest. Ik dacht dat ik niets kon vinden.” Na een korte adempauze gooit ze er uit; “grootste highlight is dat we snel iets hadden gevonden en dat had ik echt nooit gedacht!”

Ik weet dat ze van ver moest komen en dat ze een boost nodig had dus terwijl ze dit al stralend aan mij vertelt, voel ik enthousiasme en trots voor haar. Ze praat door en zoekt de verdieping van het traject op meerdere lagen in haarzelf. Ik hoef weinig te vragen, ze reflecteert en geeft mij de rijkdom terug die ze heeft ervaren.

“Wat ik niet had verwacht van het traject is dat het mij veel steun gaf en een zekerder gevoel ontstond over mijzelf. Door de gesprekken en dat ik nu iets heb gevonden is mijn gevoel sterker, mijn zelfbeeld is beter geworden. Niet alleen van wat er werd gezegd maar ook door de resultaten die we boekten. De naaicursus heeft geholpen en ik zit daar nog steeds. Het enthousiasme van jou en mijn omgeving (naaicursus) gaf het gevoel van groei bij mij. De negatieve ervaringen bleven daardoor weg.”

Er volgt meer positieve woordenstroom en ik vraag aan haar wat ze heeft moeten overwinnen. Als ik terugkijk op wat ze zegt is dit waardevol voor ieder van ons.
- “Ik ben eerlijk naar mijzelf toe.”
- “Durven naar mijzelf te kijken. Ik ben erg kritisch op mijzelf en durfde daarom niet positief naar mijzelf te kijken. Het geeft mij dat ik eerder om hulp durf te vragen. Ik kan mensen inzicht geven wat er speelt en ik heb gemerkt dat ze mij willen helpen.”
- “Proberen ook al voelde ik mij op een laag punt.”
- “Ik ben bewuster van mijn gedachten.”
- “Ik ben positiever in het leven gaan staan.”
- “Ik ben positiever over mijzelf gaan denken en dat maakt ook een beter mens te zijn.”

Terwijl zij vol diepgang en enthousiasme zit te vertellen merk ik dat ik stiller word en dat de gedachte door mij heen gaat dat ik haar misschien niet meer zal zien na dit gesprek. Een mengeling van emoties komt er in mij op; verdriet, blijheid, bewondering maar de trots overheerst. Ik roep mijzelf weer terug naar het gesprek en luister naar de laatste zinnen.

“Weet je wat ook heeft geholpen? Het focussen op mijn goede kwaliteiten maakte dat het steeds beter met mij ging en het aangaan van nieuwe projecten gaf mij voldoening.”

Ik merk dat het tijd word om af te sluiten ook al wil ik nog niet. Het is een feestje om naar haar te kijken en te luisteren naar al dat moois wat ze zegt over haar traject en innerlijk leven. Toch het is tijd en ik vraag haar; “wat wil je nog als laatste erover kwijt?”

“Ik heb het fijn gevonden, geestelijk veel steun gehad op een manier dat ik het gevoel had dat ik ergens op terug kon vallen”.

Van mij aan haar; dankjewel dat je je hebt opengesteld voor mij zodat ik jou al het moois wat je in je hebt weer kon spiegelen. Het was mooi om te zien hoe je (lichamelijke) houding veranderde en je unieke kledingstijl en dito persoonlijkheid naar buiten kwam. Veel plezier verder op je opleiding!

Angelique

*foto; eigen werk van jongere, gemaakt tijdens het eerste jaar van haar opleiding.