Motivatie speelt HELE GROTE ROL

De scholen zijn weer begonnen en zo ook de stroom aan aanmeldingen! Ondanks de toenemende werkgelegenheid door de aantrekkende economie, is het voor veel jongeren nog lastig om een geschikte bijbaan te vinden. Het overgrote deel van de Money Maker jongeren hebben een migratieachtergrond en zijn nog bezig met inburgeren. Hun drukke (school)programma zorgt ervoor de ze een beperkt beschikbaar zijn voor werk, daarnaast kan het taalniveau een barrière vormen.

Waarom lukt het dan toch om de jongeren succesvol te begeleiden bij het vinden van een bijbaan? Omdat motivatie een HELE GROTE rol speelt bij deze enthousiaste werkzoekenden.

Het gaat erom dat we samen kijken naar de dingen die wél kunnen en hard werken kunnen deze toppers! Een jongere vertelde op weg naar een sollicitatiegesprek over een Eritrees spreekwoord over werken. Grof vertaald luidt het spreekwoord als volgt; ‘je moet zweten voor je geld.'

Tijdens een heerlijk diner bij het Japanse restaurant ‘Sushi Today’ in de Galgenwaard zag ik dat de afwas sneller opstapelde dan dat het werd weggewerkt. Eind van de avond heb ik de manager aangesproken en drie dagen later hadden drie jongeren (2 vanuit Money Maker, 1 vanuit Geen Jongere Buitenspel) een bijbaan. Heb alleen nog maar positieve feedback gekregen van de manager en de spoelkeuken loopt weer als een geoliede machine!

Claire is coach op het project Money Maker in de regio Utrecht-Midden.